Laberints adolescents: d’ahir a avui

A càrrec de Magda Blanch, M. José García i Mariona Solé. Psicòlogues clíniques – psicoanalistes. Integrants del Grup d’Estudis i Investigació sobre Trastorns Fronterers. 19 de desembre al centre Pompeia. Riera de Sant Miquel, 1 bis. Barcelona.
antonio-frutos-montador03

Fotograma de Los niños salvajes (Patricia Ferreira 2012).

Laberints com una metàfora del recorregut adolescent des de la pubertat a l’edat adulta, trànsit complicat i fonamental on es reorganitzen les etapes anteriors i es juguen experiències determinants per al futur. Temps on emergeixen nous conflictes, desitjos i ideals que fan dels adolescents persones molt vulnerables. Alguns adolescents recorren aquest camí de frontera amb un bagatge de potencialitats creatives, que promouran noves formes de vida; d’altres, en canvi, desconcertats es perdran en els seus laberints interiors, entre sentiments de desempara i desesperació.

Què decideix les vicissituds del trànsit adolescent? D’ahir a avui, les modalitats de transitar l’adolescència canvien vertiginosament d’una generació a l’altra. Les fronteres entre la pubertat, l’adolescència i la joventut s’han diluït. En alguns nuclis socials les manifestacions adolescents es precipiten precoçment; en altres, el pas de l’adolescència a la joventut i d’aquesta a l’edat adulta, es dilaten interminablement. Las coordinades d’aquestes vicissituds, sorgides dels canvis socials i culturals, són difícils d’assimilar. Els valors i els ideals, les maneres de pensar, expressar-nos i comunicar-nos, queden ràpidament obsolets, sense tenir temps per assimilar-los ja són substituïts per altres que es posen de moda anul·lant el sentit dels anteriors. En poc temps hem passat de la rigidesa normativa a una espècie de “tot val”, al desesperançador atzucac del “res val”, a la indignació del “junts podem”.

En alguns adolescents es manifesten problemàtiques psíquiques, com les que veiem en les patologies límit, que al·ludeixen a la seva indefensió personal enfront a aquests moviments globals.

Després d’una breu introducció teòrica al tema, es visionaran uns fragments  de la primera temporada de la sèrie Skins, de Jamie Brittain i Brian Elsey, per a la seva discussió posterior. També es recomana el visionat previ de les pel·lícules: Los niños salvajes, de Patrícia Ferreira, Espanya, 2012, i El professor (Detachment),  de Tony Haye, EUA, 2011.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s